fbpx

Veranderingen bezit eigen woning in 2016

Veranderingen bezit eigen woning in 2016

inhoudsopgave

Er zijn de afgelopen jaren nogal wat wijzigingen geweest als het gaat om het hebben van een eigen woning en de hypotheekrenteaftrek. Alles staat natuurlijk in het teken van het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. De komende jaren zal dit steeds verder versoberen. En op de valreep is per 1 januari 2016 ook nog eens het nieuwe belastingstelsel in werking getreden. Wat betekent dit precies voor jouw portemonnee? Ik heb de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet.

Netto loon stijgt

Nu staat deze eerste maatregel even los van de eigen woning, maar prettig is het wel. De meeste lezers onder ons zullen namelijk netto een hoger bedrag overhouden onder aan hun loonstrookje. Dat geldt met name voor de lage en midden inkomens. Dit hebben we enerzijds te danken aan een verhoging van de arbeidskorting en anderzijds door een verruiming van het 42% belastingschijf. Hierdoor is je nette salaris in geval van een modaal inkomen zomaar 70 tot 80 euro hoger.

Hypotheekrenteaftrek maximaal 50,5%

Sinds 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek voor de hoogste belastingschijf afgebouwd met 0,5% per jaar. Dat betekent dat je in 2016 nog maar maximaal 50,5% van je hypotheekrente mag aftrekken wanneer je in het hoogste belastingtarief valt. In 2015 was het nog 51%, in 2017 zal dat nog 50% zijn en in 2018 nog 49,5%. Dit gaat door totdat de aftrekbaarheid maximaal 42% is. Komt jouw inkomen in 2016 hoger uit dan €66.241,- dan krijg je te maken met dit afgetopte tarief. Laat je hierin voorlichten door een hypotheekadviseur.

Grens NHG wordt verlaagt

Niet alleen de hypotheekrente wordt afgetopt, dit geldt ook voor de verkrijging van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De maximale hypotheek met NHG is op dit moment nog €245.000,- (incl. kosten koper) maar deze bovengrens per 01 juli 2016 verlaagd naar €225.000,-. In de periode vlak voor 1 juli 2015, waarbij de grens van de NHG van €265.000,- naar €245.000,- werd bijgesteld, ontstond al een enorme piek in het aantal aanvragen met NHG waardoor banken en hypotheekverstrekkers het enorm druk hadden. Ook dit jaar verwacht ik weer een soortgelijke situatie waarbij op de valreep nog een hypotheek met NHG wordt aangevraagd tot €245.000,-. Wees er dus tijdig bij.

Maximale hypotheek met NHG

Energiezuinigheid wordt beloont

Wellicht heb je de term ‘Nul op de meter woning’ al eens ergens voorbij zien of horen komen. Een ‘Nul op de meter woning’ is een woning die zichzelf volledig voorziet van energie met behulp van zonnepanelen, een zonneboiler en andere energie opwekkende apparatuur. Kies je voor een ‘Nul op de meter woning’ dan kun je in 2016 bovenop je maximaal te verkrijgen hypotheek maar liefst €27.000,- extra lenen om deze investeringen te bekostigen. Daarnaast wordt er in 2016 een budget ter waarde van 70 miljoen euro beschikbaar gesteld aan subsidies voor energie opwekkende apparaten. Kijk hier voor meer informatie over het aanvragen van subsidie voor energie besparende apparaten.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners