fbpx

Overleven op de woningmarkt van 2020

7

inhoudsopgave

Overleven op de woningmarkt van 2020

Een veelbesproken en wekelijks terugkomend onderwerp in de nieuwsbladen: de woningmarkt. Naast dat het vaak moeilijk is om de gewenste koopwoning te bemachtigen, blijven de huizenprijzen maar stijgen. Het is daarom best lastig voor woningzoekenden om het hoofd boven water te houden in deze complexe woningmarkt van nu. Wij zetten daarom alle ‘ins and outs’ van de woningmarkt op een rijtje.

De Randstad ontvluchten

De woningmarkt zit op steeds meer plaatsen in Nederland klem. De enorme vraag naar betaalbare koopwoningen en de stijgende huizenprijzen zijn geen goede combinatie voor de woningzoekenden in Nederland. Hierdoor wordt het, vooral voor starters, steeds lastiger om de een geschikte woning te vinden en de financiering rond te krijgen. De locatie speelt hierbij een grote rol. Zoals inmiddels wel bekend is, vliegen de huizenprijzen in de Randstad de pan uit. De gemiddelde verkoopprijs voor een huis ligt boven de vijf ton. Deze stijging heeft zeker zijn gevolgen, er zijn namelijk nog nooit zoveel mensen geweest die de Randstad verlaten voor een koophuis. Zo zoeken steeds meer ‘ex-Randstadbewoners’ het in de rustigere provincies zoals Friesland en Limburg.

Nieuwbouw gaat het (nog) niet oplossen

Vanuit de overheid was het doel gesteld om 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. In 2019 werd dit doel niet behaald en stagneerde het aantal op 69.000. Nu heeft de bouw natuurlijk ook wel wat te verduren gekregen met de stikstof- en de PFAS-problematiek. Nieuwbouwprojecten kunnen momenteel de woningbehoefte nog niet vervullen, waarbij de prijzen van de gloednieuwe woningen ook niet mild zijn. In een jaar zijn deze prijzen met 10% gestegen, meer dan de stijging van bestaande bouw. Eind 2019 was de gemiddelde transactieprijs van een verkochte nieuwbouwwoning €388.000 euro. Hierdoor is het voor mensen met een modaal- of zelfs tweemaal modaal inkomen lastig om dit te financieren. Er worden dus wel nieuwe huizen gebouwd, maar daar hangt wél een fors prijskaartje aan. Er is dus niet alleen een tekort aan nieuwbouwwoningen in het algemeen maar nog een groter tekort aan betaalbare nieuwbouwwoningen. 

De waarde wordt overboden

Wanneer nieuwe woningen in de verkoop komen zijn er vaak meer kapers op de kust. Hierdoor is het regelmatig het geval dat mensen meer betalen dan de vooraf bepaalde vraagprijs. Woningzoekenden kijken momenteel meer naar wat ze kúnnen betalen, niet meer naar wat de woning volgens de makelaar waard is. De historisch lage hypotheekrente speelt hier natuurlijk ook mee, iets meer betalen resulteert vaak maar in een zeer geringe stijging van de maandlast. Omdat er al weinig aanbod is, doen mensen er van alles aan om de woning te bemachtigen. Het is dan ook niet vreemd dat bij 40% van de woningtransacties meer wordt betaald dan de vraagprijs. Vooral de markt onder de €250.000 zit muurvast omdat dit een zeer gewilde prijscategorie is. In sommige gevallen wordt een woning achteraf lager getaxeerd dan de overeengekomen transactieprijs. Dit heeft vaak gevolgen voor de financiering, de geldverstrekker zal doorgaans niet bereid zijn meer te financieren dan de getaxeerde waarde. 

Een tegenstrijdige markt

De lage hypotheek rente in combinatie met hoge gemiddelde transactie prijzen zorgt ook voor tegenstrijdigheden. In veel gevallen kan een woningbezitter bij het aankopen van een nieuwe woning boetevrij zijn huidige hypotheek, met doorgaans een hogere hypotheekrente, aflossen. Hij moet dan wel duur aankopen maar kan ook duur verkopen en als daarbij ondanks een hogere hypotheekschuld toch een lagere maandlast hoort wordt dat best aantrekkelijk. De starters op de woningmarkt kunnen dan wel profiteren van de lage rente maar hebben niet het voordeel van de stijgende prijzen, voor hen wordt de markt dus steeds lastiger. 

Beperkte keuze

Wanneer je een woning wilt kopen, is het fijn dat er vergelijkingsmateriaal is waarop je jouw keuze kunt baseren. Helaas wordt de keuze op de woningmarkt van nu steeds beperkter. Waar de koper in 2018 nog uit gemiddeld 3,6 woningen kon kiezen, was dit in het laatste kwartaal van 2019 gedaald naar 2,8 woningen.

Voor woningbezitters die vijf jaar geleden op zoek waren naar een woning, is dit onvoorstelbaar. Toentertijd was er gemiddeld keuze uit dertien woningen, en waren er maar één of twee concurrenten die ook interesse in de woning hadden. In 2015 stonden in Nederland dan ook 200.000 woningen te koop. Ook het tijdsbestek waarin woningen te koop staan is ontzettend gekrompen. Waar een woning nu gemiddeld anderhalve maand te koop staat, was dit vijf jaar geleden een lange achttien maanden.

Hoe nu verder?

De verwachting is dat de huidige omstandigheden niet op korte termijn zullen veranderen. De hypotheekrente zal laag blijven en de prijzen blijven stijgen. Ook ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat men voldoende ”betaalbare” nieuwbouwwoningen zal kunnen opleveren om aan de vraag te voldoen. Voor starters zal het dus ook de komende jaren een lastige markt blijven die alleen maar moeilijker lijkt te worden. Heb je als starter wel die mooie woning weten te bemachtigen profiteer je natuurlijk wel mee van de stijging en de lage rente. Voor doorstromers is het nog steeds een interessant moment om een verhuizing te overwegen, tegelijkertijd help je door te verhuizen mee aan het aanbod voor andere doorstromers of starters. Een lagere of iets hogere maandlast en mooier wonen is een mooie combinatie binnen handbereik voor veel doorstromers.  

Heb jij toch dat ene mooie huis op het oog? Of wil je juist jouw huis verkopen en de zoektocht aangaan? Het team van Duinstra Melis Makelaars én Hypotheekvisie staat uiteraard klaar voor al jouw vragen.

Deel dit artikel met je vrienden