fbpx

Ons huis is meer waard dan die van de buurman

Huis is meer waard dan die van de buurman

inhoudsopgave

Veel mensen zijn geneigd zichzelf te overschatten in veel dingen en zo ook als het gaat om de waarde van hun woning. We kunnen vaak beter autorijden dan een ander en natuurlijk zijn we ook iets slimmer, knapper en leuker dan de ander. Toch gaat deze vlieger niet op zo hebben diverse onderzoeken uitgevoerd door wetenschappers laten zien.

En de mensen die zichzelf vaak lager of slechter inschatten dan een ander kampen veelal met depressieve gevoelen zo lieten de onderzoeken zien. Deze vorm van zelfoverschatting is dus iets wat we blijkbaar nodig hebben, het zijn onze handvaten die ons grip geven op dat ‘goede gevoel’. En die vorm van zelfoverschatting gaat niet alleen op voor wie we zijn en wat we doen, maar ook voor wat we bezitten.

Onze auto heeft een betere motor, mooiere velgen, duurdere bekleding en meer opties dan die van de overbuurman immers. Dat geldt ook voor het huis waarin we wonen. Wanneer er de afgelopen 3 jaar 6 woningen bij ons in de straat zijn verkocht voor gemiddeld €150.000 dan denken wij dat die van ons toch al gauw zo’n €160.000 tot €165.000 waard is. Immers, jouw huis heeft een mooiere keuken, badkamer, extra tuinhuisje, nieuwe bestrating, houten vloer, betere isolatie of een betere locatie in de straat.

Echt waar, de meeste denken dit, maar als de meeste mensen dat denken dan kan dat toch niet waar zijn? Is jouw keuken wel mooier of beter dan die van de buurman verderop? Valt jouw nieuwe badkamer wel in de smaak bij potentiële kopers? Vinden zij wel dat jouw woning die betere plek in de straat heeft en wat vinden ze eigenlijk van de door jezelf net nieuw aangelegde tuin? De keuzes met betrekking tot jouw eigen woning heb je gemaakt van basis van je eigen smaak en eigen inzichten, maar dat betekent vooral niet dat iedereen dat automatisch ook leuk vindt.

Mensen die al eerder een woning verkocht hebben zullen het wellicht wel herkennen dat kijkers openlijk aangeven iets niet mooi te vinden en dingen anders te willen maken en dat terwijl bijvoorbeeld die keuken net de keuken van jouw dromen was. Dat doet je dan soms zeer, maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten.

Zelfoverschatting is van alle dag en het zal ook niet verdwijnen aangezien het in de mens zit. We namelijk vooral ook dat anderen zichzelf vooral overschatten en dat wij daar niet bij horen…In de huizenmarkt geldt dit niet anders…

Zelf voor een makelaar is het vaak lastig om zijn of haar eigen woning op de juiste waarde te schatten ondanks zijn jarenlange ervaring en deskundigheid als het gaat om het bepalen van de waarde van een huis. Een makelaar die haar eigen huis te koop aan bood was nogal verontwaardigd over de reacties van kijkers die vonden dat er nog genoeg aan mankeerde. De kijker kijkt op een andere manier naar jouw huis dan dat jezelf doet. Later realiseerde deze zelfde makelaar zich toch ook wel weer dat het nou eenmaal niet mogelijk is dat iedereen jouw keuken, badkamer of vloer net zo mooi vindt als jij.

Tip: wil je snel je huis verkopen, zeker wanneer je veel concurrentie hebt van vergelijkbare woningen, zorg dan dat je je huis voor een iets lagere prijs in de markt zet dan de concurrentie. Overschat je eigen woning niet teveel en weest realistisch en scherp met je vraagprijs. Anders zou het best eens heel erg lang kunnen gaan duren…

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners