fbpx

Mag ik mijn huis verhuren?

Mag ik mijn huis verhuren

inhoudsopgave

Soms heb je geen andere keus. Je hebt bijvoorbeeld al een nieuwe woning gekocht en je oude woning is nog steeds niet verkocht. Inmiddels zit je al een tijdje in de nieuwe woning en de dubbele maandlasten voor 2 woningen zorgen ervoor dat het water je aan de lippen staat. Je oude (of nieuwe) huis verhuren is dan wellicht een goede optie.

Je huis verhuren

Natuurlijk had je liever gehad dat je oude woning al verkocht was, dat had je een hoop kopzorgen bespaart. De werkelijkheid ligt voor veel woningeigenaren echter anders sinds het uitbreken van de woningcrisis medio 2008. Je woning verhuren lijkt dan een goede en voor de hand liggende optie.

Toch rijzen er bij de meeste mensen nogal wat vragen op wanneer zij overwegen om de oude woning te verhuren. Krijg je allereerst toestemming van de hypotheekverstrekker? Wil de gemeente wel meewerken aan het afgeven van een vergunning voor het verhuren van je huis? Zijn huurders niet ontzettend goed beschermd in Nederland? Kan ik mijn huis wel in de verkoop houden terwijl ik de woning verhuur? Vind ik wel de juiste huurders? Welke financiële risico’s loop ik wanneer ik mijn huis verhuur? Zijn de huurders wel netjes en passen ze goed op mijn woning?

Het jezelf stellen van dit soort vragen is natuurlijk ontzettend begrijpelijk. Je bevindt je waarschijnlijk op een gebied waar je nog geen ervaring mee hebt en dus komen er allemaal onzekerheden om de hoek kijken. In dit artikel geef ik je alle antwoorden op de vragen die komen kijken bij het verhuren van je huis.

De hypotheekverstrekker

Er gemakshalve even van uitgaande dat er nog een hypotheek op de woning rust die je wilt verhuren, is de eerste stap die je zet het maken van een afspraak met de bank of de hypotheekverstrekker. Zij zullen uiteindelijk toestemming moeten geven aan jou om de woning te mogen verhuren. Hun door hun aan jou geleende geld zit immers nog in de woning.

In vrijwel alle hypotheekakten staat een clausule dat het verhuren van je woning verboden is zolang er nog een hypotheek op rust. De belangrijkste reden waarom een bank niet wil dat jij je huis verhuurt is eigenlijk heel erg eenvoudig; bij gedwongen verkoop brengt een huis waar huurders in zitten veel minder op dan wanneer er geen huurders in zitten. Deze angst bij banken is natuurlijk niet geheel ongegrond, want de Nederlandse huurder staat juridisch ontzettend sterk. In de praktijk komt het er op neer dat je een huurder niet zomaar uit z’n huis kunt zetten, ook al heeft de bank het voornemen om de woning te veilen.

Daarentegen willen banken wel graag hun rente iedere maand ontvangen en dus zullen ze overwegen of en tegen welke voorwaarden het verhuren van je huis toch mogelijk is.

Je huis verhuren zonder toestemming van de bank is natuurlijk ook een mogelijkheid en zolang iedere maand de rente en aflossing keurig netjes betaald worden, is de kans erg klein dat de hypotheekverstrekker hier achter komt. Ontstaat er echter een achterstand, bijvoorbeeld omdat jouw huurder verzuimd de huur te betalen, dan zal de hypotheekverstrekker gaan kijken of de woning mogelijk ook onderverhuurd wordt. In dat geval zal de bank de huuropbrengsten op gaan eisen en is de kans groot dat je woning door de bank alsnog (gedwongen) verkocht wordt. Vaak blijft er in dit soort gevallen een restschuld over en die komt uiteraard voor jouw rekening.

Leegstandswet

Door de woningcrisis van de afgelopen jaren zijn er nogal wat mensen geweest (en nog) die hun woning aan de straatstenen niet kwijt raakten terwijl ze al een nieuwe woning gekocht hadden. Om dit probleem te verhelpen heeft de overheid de al reeds bestaande leegstandswet versoepeld en aangepast. Dit moet het voor woningeigenaren met twee woningen en dus dubbele lasten eenvoudiger maken om een woning te verhuren.

Het verhuren van een huis op basis van de leegstandswet geeft verhuurders meer ruimte en minder risico’s, waardoor banken en hypotheekverstrekkers ook sneller hun fiat geven voor tijdelijke verhuur. Zo zal een huurder bij verkoop de woning moeten verlaten (binnen een redelijke voor afgesproken termijn van bijvoorbeeld 3 of 6 maanden) maar ook wanneer jij besluit zelf de woning weer te betrekken.

Doordat verhuur op basis van de leegstandswet minder risico’s met zich meebrengt voor de hypotheekverstrekker, zullen zij in veel gevallen gewoon toestemming verlenen mits je aan de door hun gestelde voorwaarden voldoet. Enkele van deze voorwaarden zouden kunnen zijn;

  • de woning moet minimaal 6 maanden in de verkoop staan
  • er zijn geen betalingsachterstanden of deze zijn op z’n minst opgelost
  • de huurprijs bedraagt minimaal een X-percentage van de bruto hypotheeklast (vaak 70%)
  • de huuropbrengsten worden aan de hypotheekverstrekker verpand
  • er speciaal een opstalverzekering afgesloten wordt waarbij de woning ook verzekerd is bij verhuur
  • nog een aantal andere door de bank verplichte verklaringen zoals een ontruimingsverklaring en het verplicht toelaten van de makelaar in de woning in geval van een bezichtiging etc.

Vergunning gemeente

Zodra je toestemming hebt van de bank dan is het zaak om een vergunning aan te vragen bij de gemeente waarin je huis staat. De woning moet onder meer bij de gemeente geregistreerd staan als zijnde leegstaand en er mag dus niemand meer ingeschreven staan op dat adres. Hou wel rekening met legeskosten die de gemeente aan je berekent, de hoogte van deze leges is per gemeente verschillend.

De vergunning wordt tegenwoordig vaak gelijk voor een periode van 5 jaar afgegeven. Hou de datum wanneer de vergunning afloopt nauwlettend in de gaten, want wanneer de huurder de woning nog huurt terwijl de vergunning is verlopen, wordt het huurcontract automatisch omgezet in een regulier huurcontract waarbij de huurder veel meer rechten heeft. (lees die krijg je er niet zomaar weer uit)

Duur huurovereenkomst

De eerste huurovereenkomst is altijd voor een periode van minimaal 6 maanden zo is wettelijk bepaald. Daarna kun jij als verhuurder met inachtneming van 3 maanden de huurovereenkomst beëindigen. De huurder kan dit ook, zijn opzegtermijn is minimaal 1 maand.

Zoals je ziet zitten er nogal wat haken en ogen aan je huis verhuren, echter het zijn allemaal geen onoverkomelijke zaken. Zorg gewoon dat alles goed geregeld is. Wil je nu meer weten over het verhuren van je huis op basis van de leegstandswet, lees dan het artikel ‘Wat is de leegstandswet en hoe werkt het?’ nog eens goed door.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners