fbpx

Kan ik in 2016 de kosten voor verbouwing meefinancieren in de hypotheek?

assemble-bolt-builder-1571175

inhoudsopgave

De regels omtrent het afsluiten van een hypotheek zijn aangescherpt en vooral ook het meefinancieren van allerlei kosten en investeringen is niet zo eenvoudig meer als dat het ooit was. Kocht je een aantal jaren geleden bijvoorbeeld nog een woning dan mocht je tot 110% van de executiewaarde belenen in de vorm van een hypotheek. Je leende dus meer dan alleen de aanschafprijs van een net aangekochte woning waardoor de kosten kosten koper meegefinancierd konden worden en indien gewenst bleef er dan vaak ook nog wel een paar duizend euro over om een kleine verbouwing te realiseren of de woning opnieuw in te richten. En wilde je daarnaast ook nog (extra) verbouwen dan kon je de kosten voor de verbouwing meefinancieren in de hypotheek. Anna 2016 is dit niet zo eenvoudig meer als dat het was.

Verbouwing meefinancieren in de hypotheek

Gemiddeld genomen bedragen de kosten koper bij de aanschaf van een woning 6%. Dat betekent dus wanneer je een woning koopt van €200.000,- je rekening moet houden met €12.000,- kosten koper. Denk hierbij onder andere aan 2% overdrachtsbelasting, eventueel kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG = 1% van hypotheeksom), notariskosten (eigendomsakte en hypotheekakte) en kosten voor het laten opmaken van een taxatierapport. In 2016 kun je nog slechts 2% van de waarde van de woning meefinancieren. In dit voorbeeld (waarbij ik er vanuit ga de aankoopprijs ook de daadwerkelijke woningwaarde is) betekent dat dus dat je €200.000,- x 1,02% = €204.000,- kun financieren in je hypotheek en dat je ongeveer €8.000,- aan eigen middelen in moet brengen.

Wel nu, wanneer je een woning koopt bestaat de kans dat deze toch nog niet volledig voldoet aan jouw wensen. Wellicht moet de keuken of de badkamer worden vervangen of heb je wens om een aan- of uitbouw te realiseren. Uitgaande van de nieuwe hypotheekregels zoals deze nu gelden betekent dit ook in geval van een verbouwing dat je maximaal 102% van de woningwaarde mag financieren.

Voorbeeld 1:

We pakken even het hier bovengenoemde voorbeeld er weer bij van de woning van €200.000,-. Jij als nieuwe koper wenst graag een grote serre aan te bouwen voor extra leefruimte en wooncomfort. Deze verbouwing laat je uitvoeren door een aannemer en kost €35.000,-. Dit betekent echter niet dat jouw woning nu ineens €235.000,- waard is. Voordat de verbouwing begint zal een makelaar-taxateur jouw woning moeten taxeren op basis van de waarde voor en de waarde na verbouw. Stel dat de makelaar jouw woning na aanbouw van de serre taxeert op €220.000,- dan wordt je maximale hypotheek dus €220.000,- x 102% = €224.400,-.

Je hebt ongeveer nodig (€200.000,- + €35.000,-) x 106% = €247.925 = €249.100,-. Dat betekent dat je nog een kleine €25.000,- eigen geld in moet brengen.

Voorbeeld 2:

Je hebt een woning gekocht van €200.000,- maar ondanks dat de keuken slechts 4 jaar oud is en voorzien is van allerhande luxe inbouwapparatuur, is de keuken geheel niet je smaak en je besluit er een nieuwe keuken in te zetten. Deze nieuwe keuken zorgt in deze situatie niet voor een meerwaarde van de woning ten opzichte van de huidige keuken. Hierdoor verandert de woningwaarde niet en kun je maximaal €200.000,- x 102% = €204.000,- financieren in je hypotheek en zul je de nieuwe keuken dus volledig zelf moeten betalen.

Arbeidsloon

Een grote kostenpost tijdens een verbouwing zijn de arbeidskosten. Deze arbeidskosten zijn vaak niet (direct) waarde vermeerderend voor een woning en dus biedt het zelf uitvoeren van de verbouwing flinke voordelen. Stel dat de materiaalkosten van de serre uit voorbeeld 1 nou €20.000,- zijn en de arbeidskosten a €15.000,- zou je kunnen besparen, dan betekent dit dat je de kosten van de verbouwing wel bijna volledig kunt meefinancieren.

Laat je in ieder geval altijd goed adviseren door je hypotheekadviseur. Hij of zij kan precies voor je berekenen welke kosten mee te financieren zijn en je daarnaast een indicatie geven van de eigen middelen die je naar verwachting zult moeten inbrengen.

Deel dit artikel met je vrienden

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2022 Duinstra Melis Makelaars

Privacy statement / Disclaimer / Partners