fbpx

Huizenkopers risico voor de economie

3

inhoudsopgave

De huizenmarkt zit sinds enige tijd in een opwaartse lijn en de lage hypotheekrente speelt hierbij een grote rol. Veel mensen voelen dit als het moment om een (nieuwe) woning te kopen. Volgens Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate, bestaat er risico dat mensen nu ‘onbezonnen’ een huis gaan kopen.

De huidige situatie op de woningmarkt is fantastisch voor kopers maar kent ook macro-economische risico’s aldus Conijn. Eerder deze maand sprak Merel van Vroonhoven, baas bij de Autoriteit Financiële Markten, ook al haar zorgen uit over de lage hypotheekrentes. Volgens van Vroonhoven bestaat de kans dat huizenkopers door de lage rentes uitgelokt worden om veel te gaan lenen.

Door de lage hypotheekrente wordt lenen voor de huizenkoper steeds goedkoper waardoor de kans op een nieuwe ‘woningbubbel’ kan ontstaan. De combinatie van lage hypotheekrente en daardoor weer snel stijgende huizenprijzen zou de aanstichting kunnen zijn van een nieuwe bubbel aldus Conijn.

De consument verwacht dat zowel de hypotheekrente als de huizenprijzen over enkele jaren weer aanzienlijk zullen zijn gestegen en dus anticipeert men daar nu op. Maar misschien is speculeren wel een betere omschrijving van de situatie, want zeker in de grote steden worden de huizenprijzen wederom enorm opgedreven en gaan veel woningen al weg voor boven de vraagprijs. Sterker nog, in een stad als Amsterdam zijn de woningprijzen al weer boven het niveau van voor de crisis.

Nu een huis kopen, het is inderdaad een heel erg goed moment. Maar laat je niet gek maken, probeer je emoties uit te schakelen en bied een reële prijs voor de woning. Een volledige inzakking van de woningmarkt is iets wat we liever niet nogmaals meemaken denk ik. Ik raad je dan ook aan om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij weet de woning op waarde te schatten en kan de onderhandelingen voor je voeren. Daarmee zijn de kosten van een makelaar vaak snel terugverdiend en voorkom je dat je teveel betaald voor je nieuwe huis.

Dit artikel is een samenvatting van een bericht uit de Telegraaf op 29-02-2016

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners