fbpx

Hoe werkt de bedenktijd?

Hoe werkt de bedenktijd?

inhoudsopgave

Wanneer je een huis koopt dan heb je na het ondertekenen van de koopovereenkomst wettelijk recht op 3 dagen bedenktijd. In deze 3 dagen mag je nog zonder opgaaf van reden nog afzien van de aankoop. Een woning kopen is niet niks en om te voorkomen dat iemand impulsief of ondoordacht overgaat tot de aankoop van een woning, krijgt hij/zij deze wettelijke bedenktijd. Hoe dit gemeld moet worden aan de verkoper (vaak via de makelaar) staat omschreven in de koopovereenkomst.

Hoe werkt dat nu precies in de praktijk. Iemand doet vandaag een bod op een woning en laten we er eens vanuit gaan dat koper en verkoper ook vandaag tot overeenstemming komen over de prijs en eventuele andere voorwaarden zoals aanvaarding, overname roerende zaken enzovoort. De makelaar zet de gemaakte afspraken vervolgens in een koopovereenkomst en die wordt bijvoorbeeld 5 dagen na overeenstemming door beide partijen ondertekent. Vanaf dat moment gaan de 3 dagen bedenktijd in.

Stel, de koopakte wordt op een vrijdag ondertekent. De eerste dag van de 3 dagen bedenktijd gaat dan in op de volgende dag. Het gehele weekend wordt geteld als  1 dag van de 3 dagen bedenktijd. Zaterdag en zondag is dus de eerste dag bedenktijd, maandag de tweede en dinsdag de derde dag. Dinsdagnacht (of woensdagochtend) om 24.00 uur loopt de bedenktijd af. De enige manier om dan nog van de koop af te zien is om aanspraak te maken op de ontbindende voorwaarden mits je daar recht op hebt. Bijvoorbeeld wanneer toch blijkt dat je de financiering niet rond kunt krijgen.

Heb je het koopcontract net ondertekent voor de feestdagen dan tellen deze feestdagen niet mee. Dus stel je hebt ondertekent op een vrijdag en dit is de vrijdag voor Pasen, dan telt het weekend + paasmaandag als 1 dag. In dit voorbeeld loopt de bedenktijd dus af op woensdagnacht (donderdagochtend) om 24.00 uur.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

©2018 Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer
Jouw-huis-in-de-verkoop1-300x300

Duinstra Melis Makelaars maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.