fbpx

Concurrentie banken drukt hypotheekrente

concurrentie banken

inhoudsopgave

Goed nieuws voor alle huiseigenaren. De concurrentie tussen banken en hypotheekverstrekkers neemt in 2016 verder met als gevolg scherpere hypotheektarieven. Waar de 3 grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO tot nog niet zo lang geleden ruim meer dan helft (70% in 2008) van het Nederlandse marktaandeel in handen hadden, is dat het derde kwartaal van 2015 gezakt tot onder de 50% aldus financieel adviesbureua IG&H.

Steeds meer nieuwe partijen treden toe tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Eén van die partijen is bijvoorbeeld Munt Hypotheken. Slechts een dik jaar na de start en met ruim 2 miljard  uitgezet vermogen, mogen zij nu al de rij sluiten van de top 5 Nederlandse hypotheekverstrekkers. Munt Hypotheken is net als vele pensioenfondsen en buitenlandse banken een zogenaamde regiepartij, een partij die zelf geen gelden bezit maar deze extern aantrekt. Afgelopen september mochten we wederom een nieuwkomer verwelkomen op de markt. Dit keer was het Attens Hypotheken, een partij die alleen bemiddelt voor de 2,5 miljoen deelnemers van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn.

Stuk voor stuk zorgen al deze nieuwkomers voor scherpe hypotheekrentes waardoor de traditionele grootbanken genoodzaakt zijn ook hun hypotheekrentes naar beneden bij te stellen. Jarenlang wisten de grootbanken de hypotheekrente toch enigszins kunstmatig hoog te houden, ze hadden immers nog net geen monopoliepositie.

Overwinsten

De overwinsten zijn als gevolg van deze ontwikkelingen gedaald van 0,92% in februari naar 0,43% in september, een besparing van al gauw €100,- per maand voor een gemiddelde huiseigenaar. Maar de overwinsten kunnen nog verder omlaag als de concurrentie verder toeneemt aldus Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Daarvoor is echter nog wel een versoepeling van de regels voor toetreding op de hypotheekmarkt nodig aldus Wouter Walraven, senior consultant bij IG&H.

Walraven noemt de nieuwkomers op de markt betrouwbare partijen. Toch bestaat de kans dat zij vroeg of laat stoppen met het verstrekken van hypotheken al wordt dat niet verwacht van partijen als Munt en Attens. Zij funden hun gelden bij de grote Nederlandse pensioenfondsen en zich terugtrekken van de hypotheekmarkt zou de pensioenfondsen teveel imagoschade opleveren. Toch valt dit risico enigszins te beperken door de nu toch lage hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten, bijvoorbeeld 20 jaar.

Dit artikel is een samenvatting uit Eigen Huis Magazine (December 2015-Januari 2016)

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners