fbpx

Brancheorganisaties makelaars

brancheorganisaties makelaars

inhoudsopgave

Je hebt besloten je huis te gaan verkopen en dus ga je op zoek naar een goede makelaar. Het is natuurlijk dat je kiest voor een makelaar waar je een goed gevoel bij hebt, die actief is en als het een beetje kan vernieuwend, origineel en creatief. Een goed makelaarskantoor is aangesloten bij 1 van de 3 grote brancheorganisaties voor makelaars, de NVM, Vastgoedpro en het VBO. Maar wat zijn precies de verschillen en voor welke makelaar kies je dan?

Tot 2002 was het beroep van makelaar een beschermd beroep waarvoor je daadwerkelijk beëdigd moest worden. Sindsdien mag een ieder zich ‘makelaar’ noemen ongeacht opleiding of ervaring. Destijds was er slechts alleen nog de NVM en niet veel later kwamen daar ook Vastgoedpro en VBO bij.

Duinstra Makelaars is zelf aangesloten bij Vastgoedpro, een brancheorganisatie met landelijk ruim 800 aangesloten makelaarskantoren.

NVM

De NVM is de eerste en ook de grootste brancheorganisatie voor makelaars. Zij zijn er zowel voor de makelaar als voor de consument, echter omdat de consument feitelijk nooit iets met de brancheorganisatie te maken heeft, richt de NVM zich voornamelijk op de ondersteuning van makelaars zelf. Daarnaast kan de NVM als organisatie zich sterk maken voor de belangen van de makelaars in Nederland, bijvoorbeeld richting overheid en politiek.

Vastgoedpro

Vastgoedpro, voorheen LMV & RVT, is na de NVM samen met VBO de grootste brancheorganisatie voor makelaars. Vastgoedpro is specifiek gericht op de ondersteuning en begeleiding van makelaars op het gebied van kennis, kwaliteitsbewaking en belangenbehartiging. Vastgoedpro profileert zich niet als merk op de markt in tegenstelling tot VBO bijvoorbeeld.

VBO

Het VBO is niet alleen gericht op makelaars maar ook op de consument. Zo wordt bijvoorbeeld het aanbod van alle VBO makelaars ook op de website van het VBO getoond. Toch is net als bij de NVM en Vastgoedpro de kerntaak van het VBO het behartigen van de belangen van de aangesloten makelaars.

Voor alle 3 brancheorganisaties geldt dat zij een soort tuchtrecht in het leven geroepen hebben die objectief kan beoordelen en bemiddelen bij een geschil tussen makelaar en consument.

Brancheorganisaties makelaars

Wat zijn voor de verschillen voor mij?

Je wilt natuurlijk een makelaar die actief, accuraat, inventief en proactief is, logisch. De branchevereniging waarbij een makelaar is aangesloten zegt niks over of deze makelaar ook daadwerkelijk actief, accuraat, inventief en proactief is. Alle 3 brancheorganisaties zijn van hoge kwaliteit en eisen dat ook van hun leden.

De NVM en Vastgoedpro makelaars zijn aangesloten bij Vastgoedcert en VBO makelaars zijn aangesloten bij het SCVM. Beide zijn kwaliteitsregisters waar makelaars bij ingeschreven moeten staan willen zij bevoegd zijn/blijven om onroerend goed te mogen taxeren. Strenge eisen aan kwalificatie en permanente educatie spelen hierin een zeer belangrijke rol. Bovendien werken de NVM, Vastgoedpro en VBO steeds meer en steeds vaker met elkaar samen ter bevordering van de kwaliteit. Dit komt ten goede van consument.

Het grootste verschil zit hem in Funda, de grootste woningwebsite van Nederland. Omdat Funda oorspronkelijk opgericht is door de NVM hebben NVM makelaars een voorkeursbehandeling als het gaat het tonen van het woningaanbod. Feitelijk houdt dit in dat eerst de woningen van alle NVM makelaars getoond worden en daarna pas de woningen van Vastgoedpro en VBO makelaars.

Er lopen al jaren rechtszaken van de andere brancheorganisaties tegen Funda om deze verschillen op te heffen en gelijk te trekken voor alle makelaars. Ook onafhankelijke instituten en organisaties hebben er bij Funda op aangedrongen, echter de Funda/NVM hield jarenlang de poot stijf. Toch zou het, met name voor de consument, beter zijn wanneer dit voor alle makelaars gelijk getrokken werd ongeacht bij welke brancheorganisatie hij aangesloten is. Inmiddels is nu ook voor 100% zeker dat dat ook dit jaar (2015) nog gaat gebeuren.

Is het een groot voordeel om bovenaan op Funda te staan? Ja in sommige gevallen wel, in veel gevallen niet. Wanneer je woonachtig bent in een grote stad met veel aanbod in een bepaalde prijsklasse dan is het prettig dat jouw aanbod eerder getoond wordt dan dat van de concurrent. Duinstra Makelaars is voornamelijk actief in een regio met veel dorpen waarbij het echt niet uitmaakt of de woning op pagina 1 of 2 getoond wordt. Bovendien zoeken mensen vaak erg gericht waarbij veelvuldig gebruikt gemaakt wordt van de mogelijkheid om de zoekresultaten te verfijnen, bijvoorbeeld op oppervlakte, ligging, perceelgrootte, aantal kamers enzovoort. Hoe dan ook, de voorkeursbehandeling behoort binnen nu en enkele maanden tot het verleden.

Vergeet niet dat het de makelaar is die je huis verkoopt en niet Funda! Hoe presenteert hij de woning en welke vraagprijsstrategie past hij toe? Welke vormen van marketing zet hij (naast Funda) in en hoe inventief en creatief is de makelaar? En vooral, hoe actief is je makelaar? Deze eigenschappen van een goede makelaar zijn vele malen belangrijker dan de brancheorganisatie waarbij de makelaar is aangesloten.

Wat heb je eraan op pagina 1 van Funda te staan met een presentatie die gemiddeld, of nog erger, ondermaats is? Wat heb je eraan om op pagina 1 op Funda te staan terwijl je al maandenlang geen bezichtigen hebt gehad en niks van je makelaar hebt gehoord? Wat heb je eraan om op pagina 1 op Funda te staan terwijl de vraagprijs van je huis niet realistisch is? De makelaar heeft jou hiermee wellicht over de streep getrokken om voor hem te kiezen, maar je huis wordt er niet mee verkocht!

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners