fbpx

Bouwkundige keuring standaard in koopovereenkomst

bouwkundige keuring in overeenkomst

inhoudsopgave

Bij het kopen van een huis komt veel kijken en omdat je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan, is het belangrijk dat je een aantal zaken vooraf goed uitzoekt. Wel of geen bouwkundige keuring op laten nemen als voorbehoud in de koopovereenkomst was één van die zaken. Sinds 1 februari 2018 is de bouwkundige keuring standaard opgenomen in de koopovereenkomst en dus hoef je als koper van een woning dit voorbehoud niet nadrukkelijk meer op te laten nemen. Door de bouwkundige keuring standaard op te nemen in de koopovereenkomst zouden kopers beter beschermd moeten worden.

Deze maatregel is de uitkomst van overleg tussen de Vereniging Eigen Huis (VEH), de Consumentenbond en de makelaarsorganisaties Vastgoedpro, VBO en NVM. Mocht na een bouwtechnische keuring blijken dat er ernstige gebreken aan het licht komen of er zich herstelkosten voordoen die een bepaald bedrag te boven gaan, dan kan de koper alsnog afzien van de koop. Tot voor kort diende de koper het opnemen van een voorbehoud bouwkundige keuring expliciet aan te geven tijdens het onderhandelingsproces. Vanaf 1 februari hoeft dat dus niet meer!

Belangrijk om te weten is dat het de bouwkundige keuring niet perse een kopersrecht is en dus betekent dat deze geweigerd kan worden door de verkoper. Ook mag de koper zelf afzien van het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, echter in beide gevallen kan de clausule niet in zijn geheel uit de koopovereenkomst gehaald worden maar zal deze moeten worden doorgehaald. Dan is de koper zich in ieder geval bewust van de risico’s aldus de Vereniging Eigen Huis.

Hoe werkt het in de praktijk?

Wanneer de bouwkundige keuring opgenomen wordt in de koopovereenkomst, dan zal hier veelal een einddatum bij staan. Dit betekent dat de bouwkundige keuring en de uitkomst daarvan voor een bepaalde datum moet zijn uitgevoerd. Daarbij wordt meestal een financiële drempel ingebouwd, vaak een bedrag van €2.500,- tot €5.000,-. Wanneer de kosten van noodzakelijk herstel en/of constructieve gebreken dit drempelbedrag overstijgen, kan de koper afzien van de koop of kan er gekozen worden om een lagere koopprijs overeen te komen.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners