fbpx

Reddingsboatreed 2

MODDERGAT

€ 179.500,-

Soort woning

Type woning

Bouwjaar

eengezinswoning
vrijstaande woning
1757

Woonoppervlakte

Perceeloppervlakte

Inhoud

67 m²
103 m²
248 m³

Aantal kamers

Aantal slaapkamers

3
2

Ligging

aan water, aan rustige weg, in centrum, landelijk gelegen, zeezicht,

Vraagprijs

Status

Oplevering:

€ 179.500
Onder bod

Isolatie

Verwarming

c.v.-ketel

Garage

geen garage

Reddingsboatreed 2

Beschrijving

Het voormalig vissershuisje dat wij u nu aanbieden staat direct onder aan de dijk, gelegen aan de Reddingsboatreed. En zoals u al in de video heeft kunnen zien, werd vroeger vanuit dit straatje de reddingsboot uitgereden over de dijk heen, om vissers in nood op zee te helpen. Het huisje is weliswaar klein, maar zit bomvol authentieke elementen. Het betreft hier dan ook een monument, want woningen als deze moeten goed bewaard blijven! Het huisje is geschikt voor permanente bewoning voor 1 of 2 personen, maar kan ook uitstekend dienen als vakantiewoning.

Paesens-Moddergat, een klein voormalig vissersdorpje onder aan de voet van de zeedijk, direct gelegen aan de Waddenzee, is bij veel Friezen wel bekend. Feitelijk zijn het twee dorpen en dus zou je het als een soort tweeling-dorp kunnen bekijken. Paesens-Moddergat staat bekend om het kweldergebied achter de dijk. Tussen de dijk en de slikvelden van de UNESCO Wereld Erfgoed “de Waddenzee” ligt een prachtig natuurgebied genaamd de Peazemerlannen. Ook liggen er twee dijken die u tot 2,5 kilometer het wad op brengen, zonder vieze voeten te krijgen. Dit maakt deze plek extra uniek.

Geschiedenis
Paesens is het moederdorp, die ontstaan is kort na de aanleg van de Zeedijk in de 11e eeuw. Het ontwikkelde zich al snel tot een vissersdorp. Moddergat was niet meer dan een benaming voor de monding van de zeeslijk, die nogal wat slijk kende. Het latere dorp ontwikkelde zich pas in de 18e eeuw wanneer het als een satellietnederzetting ontstond bij de groei van Paesens naar het westen toe. Een tweede satellietnederzetting ontwikkelde zich daarna ook, die De Kamp was geheten.

De Kamp, werd later aangehaald als Moddergat de Kamp en Moddergat zelf ter onderscheiding als Moddergat de Oeren. De benaming De Kamp is later verdwenen, maar de kern is anno 2019 nog wel zichtbaar in het verlengde van het dubbeldorp.

Het dubbeldorp bezat in de 19e eeuw een grote vissersvloot. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich de naar het dubbeldorp genoemde ramp: tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen om. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht. Anno 2019 is in de dorpen de visserij nog steeds een belangrijke bron van inkomsten maar de schepen hebben wel hun thuishaven in de haven van Lauwersoog.

Ondanks dat ze al sinds de 18e eeuw een gezamenlijke gemeenschap vormde lagen de twee dorpen tot de gemeentelijke herindeling in 1984 in twee verschillende gemeenten. Paesens maakte deel uit van de voormalige gemeente Oostdongeradeel terwijl Moddergat onderdeel was van de gemeente Westdongeradeel. Van 1984 tot 2018 lagen ze gezamenlijk in de gemeente Dongeradeel, die daarna opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Begane grond
Binnenkomst in hal met een prachtig oude plavuizen vloer. Direct links bevindt zich de eenvoudige keuken met ruimte voor een kleine eettafel. De keuken is voorzien van een vaatwasser en een 5 pits gasfornuis met afzuigkap. Ook beschikt de keuken net als de rest van de begane grond over een tegelvloer. Aansluitend aan de keuken vind je de bijkeuken/berging met CV-opstelling (AWB 2008).

Terug naar de hal. Dit keer slaan we na binnenkomst rechts af en komen we in misschien wel de mooiste ruimte van dit oude vissershuisje, namelijk de woonkamer met een tweepersoons bedstee. Oude Estrik tegels en een prachtig balkenplafond zijn zomaar een aantal van die authentieke elementen waar ik het eerder over had. Maar wat te denken ook van de achterwand met schouw die zo goed als in z’n geheel bekleed is met oude Delfts blauwe tegeltjes. Werkelijk een genot om naar te kijken! De wand aan de andere kant van de kamer is voorzien van fraaie paneeldeuren met daarachter een ingebouwde servieskast en een tweepersoons bedstee.

Aan het einde van de hal vinden we aan onze linkerhand het toilet en aan onze rechterhand de eenvoudige maar nette badkamer met ligbad, douche (douchen in bad) en wastafel. Leuk om te zien is hoe bepaalde zaken die gelieerd zijn aan een reddingssloep hier weer terugkomen zoals het dikke touw aan wand.

Eerste verdieping
Via de vaste trap nabij het toilet en de badkamer komen we op de eerste verdieping waar zich één ruime slaapkamer bevindt met drie dakramen en nog een normaal gevelraam. Het authentieke dakbeschot is hier nog zichtbaar en geeft de juiste sfeer aan deze kamer. Net als de achterwand met schouw, Delfts blauwe tegeltjes en het potkacheltje dat voor de schouw staat. Een lust voor het oog wat mij betreft!

Bijzonderheden
– Het betreft hier een monument
– Vele authentieke elementen zoals Estrik tegelvloer, veel hout (dakbeschot) en balkenplafond
– Prachtige schouwen met Delfts blauwe tegeltjes
– Direct gelegen onder aan de zeedijk
– Lange pier van 2,5 km de Waddenzee in, direct gelegen voor de deur
– Luikjes ramen aan de buitenzijde
– Tweemaal een fraaie schouw waarvan 1 met potkachel
– Eenvoudige maar nette keuken met vaatwasser en gasfornuis
– Gevel, kozijnen en houtwerk allemaal in goede staat
– Woning wordt verwarmd middels CV-ketel
– Op circa 15 minuten rijden van Dokkum
– Afstand naar Leeuwarden is 39 kilometer, Groningen 48 kilometer en Lauwersoog/Lauwersmeer 13 kilometer
– Woning is in 1979 totaal gerestaureerd volgens de eisen van de Monumentenwet

Bekijk de Video van de Reddingsboatreed 2

Plattegrond

Waar op de kaart?

Streetview

In de buurt

Er zijn helaas geen woningen in de buurt gevonden..

©2018 Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars

Jouw-huis-in-de-verkoop1-300x300

Duinstra Melis Makelaars maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.